baner7.jpg

Dzień 8 listopada to w Europie Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Od kilku lat w naszej szkole, w  każdy dzień tygodnia, realizujemy to hasło. Uczniowie z klas I-III SP wraz z wychowawcami przygotowali w tym dniu zdrowe i kolorowe śniadanie, które wspólnie zjedli.

Uczniowie Zespołu Szkolno - Przedszkolnego w Jaroszowie realizują Program Zdrowego Żywienia od czterech lat. Celem tego programu jest uświadomienie uczniom zdrowego stylu życia oraz profilaktyka działań edukacyjnych w zakresie dożywiania uczniów. Organizowane są konkursy, prelekcje oraz działania sportowe angażujące uczniów do aktywności fizycznej. Zadania programowe uczniowie realizują również praktycznie w naszej stołówce.

Codziennie w stołówce prowadzimy również dożywianie uczniów. Przygotowujemy dla uczniów drugie śniadania oraz wydajemy obiady jedno i dwu daniowe. 80 uczniów dożywianych jest  poprzez drugie śniadania , 166 uczniów pije mleko, 95 uczniów je świeże owoce i warzywa, a 30 uczniów spożywa gorące obiady przygotowywane przez firmę cateringową. W naszej szkole są świeże kanapki oraz gorące posiłki dla dzieci.

Stołówka to miejsce, w którym uczniowie uzupełniają swoje potrzeby żywieniowe, ale także to miejsce, w którym spotykają się by zjeść drugie śniadania w towarzystwie kolegów. Nasza stołówka jest dla dzieci drugim domem. Tu codziennie uczniowie obsługiwani są przez Panią Celinkę, która dba o dobry klimat i o to, by dzieci  zjadały posiłki w spokoju i z apetytem.

Nasze działania wspierane są przez darczyńców i ofiarodawców. To dzięki dobroduszności ofiarodawców w naszej szkole nie ma głodnych dzieci. Każdy dzień rozpoczynamy smacznym śniadaniem, „bo najedzone dzieci to szczęśliwe dzieci”, a program „Śniadanie daje moc” zainspirował nas do dalszych działań.